Krediet voor Blatter

Posted on 22 oktober 2010

1


Ongekend snel, doortastend en met niet eerder vertoonde openheid, tackelde voetbalbaas Sepp Blatter zijn van corruptie verdachte FIFA-executives. Is dit het begin van een frisse wind door de wereldvoetbalbond? 

Afgelopen weekend bracht The Sunday Times  Sepp Blatter in grote verlegenheid. De kwaliteitskrant onthulde dat (minimaal) twee FIFA-executives hun stem voor de WK’s in 2018 en 2022 wilden verkopen. Blatter werd hiermee voor de zoveelste keer geconfronteerd met het beeld van corruptie dat zijn organisatie aankleeft.

De schijn van corruptie heeft Blatter al langer tegen. Dit komt vooral door het gebrek aan transparantie en de ondoorzichtige, fraudegevoelige procedures binnen de wereldvoetbalbond, zoals rondom de uitverkiezing van de WK’s. De internationale waakhond Transparancy International, een mondiale coalitie tegen corruptie, houdt FIFA niet voor niets al tijden extra goed in de gaten.

Jarenlang toonde de voetbalpresident zich tamelijk ongevoelig voor verhalen over omkoping en fraude binnen zijn organisatie. Aantijgingen van kritische organisaties als Play The Game en terriër-journalisten als David Yallop, Jens Weinreich en Andrew Jennings weerlegt hij normaal gesproken koeltjes door er op te wijzen dat hij, noch FIFA, ooit veroordeeld is vanwege corruptie.

Dit maal is Blatter wél geschrokken van de corruptie-aantijgingen. Hij zal in de gaten hebben gehad dat de berichtgeving in The Sunday Times zijn organisatie grote schade kon gaan berokkenen. En ongetwijfeld zal er achter de schermen door sponsors en andere belanghebbenden sterke druk zijn uitgeoefend om het merk World Cup, voor velen een cash cow, te beschermen.

Maar dan nog was het ingrijpen van Blatter opvallend snel en doortastend. Binnen vier dagen nam hij maatregelen en startte onderzoek naar mogelijke andere misstanden (volgens insideworldfootball zouden de bidding countries Spanje/Portugal en Qatar mogelijk onderlinge stemafspraken hebben gemaakt).

En daarvoor verdient de Zwitser krediet.

Is daarmee alle kou uit de lucht? Volgens Blatter wel. “Overal vind je duivels”, zei hij nadat hij de executives uit Tahiti en Nigeria had geschorst. “Maar niet bij ons.” Die zekerheid hebben we echter nog niet. En om aan zijn oproep “Heb vertrouwen in ons” gehoor te geven is het nog veel te vroeg.

Wie weet is deze corruptiezaak het begin van meer openheid binnen FIFA. Maar vooralsnog blijft waakzaamheid geboden.

Advertenties