Goed nieuws! FIFA verandert

Posted on 18 november 2010

2


Vandaag greep FIFA hard in.  De wereldvoetbalbond schorst en beboet de bestuurders die zondigden tegen FIFA’s ethische code. Zonder te dralen, zonder te ontkennen en zonder te verzachten. Een nieuw tijdperk lijkt aangebroken. Ontstaat door permanente druk van buitenaf nu eindelijk FIFA 2.0?

 Het zou zo maar kunnen. De vanochtend afgekondige maatregelen zijn kristalhelder. De hoofdbestuursleden Reynard Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria zijn voor respectievelijk één en drie jaar geschorst. Zij hebben zich volgens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond schuldig gemaakt aan corruptie en samenzwering.

Vorige maand onthulde The Sunday Times dat beide heren bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 bereid waren hun stem te verkopen. Meteen daarop schorste FIFA de bestuurders. Dat was ongekend snel en leek een voorbode op een frisse wind binnen de bond.

De maatregelen van vandaag, en de openheid door de persconferentie live op de eigen site uit te zenden, bevestigen dat FIFA de ernst van de zaak heeft begrepen. De voorzitter van de Ethische Commissie, Claudio Sulser, bevestigde dat de hele affaire negatief terugslaat op FIFA’s reputatie:  “The damage caused to FIFA is very great”.

Deze houding is een breuk met het verleden. Jarenlang toonde de voetbalbond zich tamelijk ongevoelig voor verhalen over omkoping en fraude binnen de eigen organisatie. Dit maal is dat anders. En dat is pure winst.

Want het betekent dat FIFA wel degelijk te bewegen is om te vernieuwen, kritisch naar het eigen handelen te kijken en transparanter te zijn. Weliswaar gebeurde dit pas na immense druk van buitenaf, maar het werk van nieuwsgierige journalisten en weerstand vanuit kritische burgers heeft dus zin.

Daarmee is een eerste stap richting een moderne, bij deze tijd passende organisatie gezet. FIFA 2.0 dus. De volgende stap zal zijn dat wereldvoetbalbond zelfreinigend vermogen ontwikkeld om ook zónder druk van buiten open en eerlijk te handelen. Sinds vandaag weten we dat scherpe waakhonden kunnen daarbij helpen.

Advertenties