Wel of geen WK: drie redenen om blij te zijn

Posted on 1 december 2010

0


Nederland en België kunnen de FIFA-verkiezing van 2 december met een gerust hart tegemoet zien. Of we het WK van 2018 nu wel of niet toegewezen krijgen: er zijn minstens drie redenen om blij te zijn.  

   

1. De ontwikkeling van de sport krijgt een impuls

Als Nederland en België het WK wél toegewezen krijgen…   

Wanneer voorzitter Sepp Blatter aanstaande donderdag de wereld verrast door het WK aan de Lage Landen te gunnen zal de Nederlandse sportwereld de champagne ontkurken. Een geslaagde campagne van het duo Gullit & Been zal een zege zijn voor de hele Nederlandse sport.

Niet alleen de infrastructuur van het betaald voetbal zal toekomstbestendig worden, dankzij nieuwe en vernieuwde stadions , ook duizenden amateurverenigingen zullen worden opgepimpt door de KNVB. De ‘Open Clubs’ zullen meer leden op een betere manier kunnen bedienen. En dat past weer naadloos bij de sportontwikkelingsplannen van het Olympisch Plan.

Alle betrokkenen bij dat Olympisch Plan zullen zich – dat laat zich makkelijk raden – zeer gestimuleerd voelen door de toewijzing van Blatter: Ambities nastreven blijkt te lonen.

Als Nederland en België het WK niet toegewezen krijgen…   

Als de FIFA-president donderdag aan de verwachtingen voldoet – in een recente wereldwijde poll dicht slechts 11% Nederland en België een kans toe- dan gunt hij het WK aan een ander land. Dat is uitstekend nieuws voor de Nederlandse sport.

Het betaald voetbal zal realistisch, want niet meer verblind door de bouw van nieuwe luchtkastelen, kijken naar haar toekomst en een gezonde sanering doorvoeren. Ook de blik van sportbestuurders en politici zal niet meer worden vertroebeld door de glamour van het WK, maar scherper gericht zijn op de echte noden van de sport, zoals verenigingsondersteuning en bewegingsonderwijs.

Bovendien zal het tot iedereen doordringen dat, wil het Olympisch Plan enige kans van slagen hebben, er een tandje bij geschakeld moet worden. De honger om de ambities waar te maken zal nog groter zijn.

2. FIFA gaat moderniseren

Als Nederland en België het WK wél toegewezen krijgen… 

Het WK is Nederland en België mede gegund vanwege ons onkreukbare imago. Aan alle andere kandidaten kleefde wel een smetje en FIFA kan zich, na de recente corruptieschandalen, niet nog meer reputatieschade permitteren.

Het binnenhalen van het WK biedt ons, als gelijkwaardige partner, eindelijk de mogelijkheid FIFA te zeggen wat we van hun handelen vinden. Allereerst maken we de bond duidelijk dat het eisen van belasting- en btw-vrijstellingen absurd is. Daarnaast zullen we FIFA helpen bij het moderniseren van hun bestuursstijl.

FIFA zal een moderne en vooral transparante organisatie worden. We belonen FIFA met het beste WK ooit én met het herwonnen vertrouwen van alle voetbalfans.

Als Nederland en België het WK niet toegewezen krijgen… 

De verkiezing van Engeland, Rusland of Spanje/ Portugal onderstreept nog maar eens dat we blij mogen zijn dat we niet met de onverbeterlijke FIFA hoeven samen te werken. Het enige onkreukbare bid krijgt het WK niet.

Het is prima dat we nu niet aan de belachelijke eisen van de wereldvoetbalbond hoeven te voldoen en baas blijven in eigen land. Het was al erg genoeg dat The HollandBelgium Bid in het heetst van de strijd FIFA’s bestuursstijl ging overnemen – door niet transparant te zijn richting onze politici en het grote publiek.

Maar eindelijk kunnen we, nu onze handen vrij zijn, de oppositie tegen het handelen van de FIFA serieus vorm geven. En zo de bond dwingen te transformeren tot een moderne en transparante organisatie.

3. Er komt duidelijkheid over kosten en opbrengsten

Als Nederland en België het WK wél toegewezen krijgen…   

Het WK wordt een geweldig avontuur. Het kabinet gaat uit van een financieel verlies van 155 miljoen euro bij dit WK. Maar dat is een koopje! Want omgerekend voor slechts 9 euro per persoon kriigen we een fantastisch feest, wereldwijde aandacht, saamhorigheid en trots. En volgens sommige economen is het zelfs nog goedkoper (zie hier)!

Gelukkig biedt dit WK onze economen de mogelijkheid de kosten en baten exact te volgen en tot een model te komen dat in de toekomst tot eensluidende conclusies over de waarde van een mega sportevenement komt. Dan weten we bij toekomstige biedingen, zoals die voor de Olympische Spelen, precies waar we aan toe zijn.

Als Nederland en België het WK niet toegewezen krijgen…

Zolang we niet exact weten wat zo’n WK ons kost en oplevert mogen we blij zijn dat we niet in dit avontuur stappen. Uit evaluaties blijkt dat voorafgaand aan een WK of Olympisch Spelen de kosten altijd schromelijk worden onderschat en de opbrengsten zwaar overschat. Een financiële mispeer kunnen we in deze tijden van crisis niet gebruiken.

Gelukkig zijn onze economen stevig met elkaar in debat (zie hier en hier). Het is belangrijk dat zij de komende jaren hun methoden verbeteren en tot eensluidende conclusies over kosten en baten gaan komen. Dan weten we bij toekomstige biedingen, zoals die voor de Olympische Spelen, tenminste waar we aan toe zijn.

Deze column verscheen ook op Sportknowhow XL.

Advertenties