FIFA-bestuurders kiezen niet voor het geld, maar voor zichzelf

Posted on 3 december 2010

4


Zwaar teleurgesteld ben ik. Niet eens omdat wij het WK van 2018 niet krijgen. Al is het natuurlijk vreselijk jammer dat we op eigen grondgebied voor nog eens minimaal 16 jaar verstoken blijven van het grootste voetbalspektakel ter wereld. Mijn deceptie betreft de opstelling van de FIFA-bestuurders: zij regeren niet eens vanuit FIFA-belang, maar puur uit eigen belang. De komende acht jaar zal er niets veranderen.

Enkele weken geleden, na de onthullingen in de Sunday Times, dacht ik een verandering op te merken bij de wereldvoetbalbond. Blatter en Co. grepen hard in en schorsten twee corrupte medebestuursleden. Gisterenochtend op Business News Radio legde ik uit hoe dit een eerste stap richting een eerlijkere, transparantere organisatie, FIFA 2.0, zou kunnen zijn.

Maar enkele uren later was mijn hoop al vervlogen. De keuze voor de ondoorzichtige en ondemocratische landen Rusland en Qatar, én de keiharde afrekening met de kritische Engelsen, bewijzen dat de FIFA-bestuurders lak hebben aan alle kritiek.

Overal wordt nu gesuggereerd dat FIFA voor het grote geld heeft gekozen. En natuurlijk zijn de oliedollars van harte welkom in Zürich. Maar uit een dinsdag uitgelekt rapport van onderzoeksbureau McKinsey blijkt dat WK’s in Engeland (2018) en de Verenigde Staten (2022) de FIFA het meest zouden opleveren aan sponsorgelden, kaartverkoop en mediarechten. Rusland en Qatar bengelden onderaan deze financiële ranglijst.

Dat de bestuurders desondanks voor deze landen kozen bewijst dat zij niet eens uit FIFA-belang opereren. Nee, zij hebben puur uit eigen belang gehandeld. Met Rusland en Qatar hebben zij zich voor de komende acht jaar –dan pas wordt er weer een nieuwe WK-locatie aangewezen- gevrijwaard van kritische journalisten en lastige democratische overheden. In dit toezichtvacuüm kunnen zij hun smoezelige praktijken ongestoord vervolgen.

FIFA 2.0 is nog heel ver weg.

Advertenties