Waarschuwing voor Inter én Europa

Posted on 15 december 2010

0


Mocht TP Mazembe Englebert uit Lubumbashi zaterdag de Wereldbeker winnen ten koste van Inter Milaan dan leidt Europa zijn tweede grote nederlaag in korte tijd. En als de voortekenen niet bedriegen zal het zeker niet het laatste verlies zijn.

TP Mazembe 2 Internacional 0: match reportVoetbal is de spiegel van het alledaagse bestaan, zo betoogde filosoof Hans Schnitzler afgelopen maandag in de Volkskrant. Ik zou er aan willen toevoegen: voetbal weerspiegelt de geopolitieke verhoudingen. Want de verkiezing van Rusland en Qatar als WK-gastlanden en het verfrissende spel van de Congolese kampioen tijdens het WK voor clubteams in Abu Dhabi maken duidelijk dat het voetbal de veranderende verhoudingen op het wereldtoneel reflecteert.

Voetbal is niet langer het exclusieve speeltje van West-Europa. Net zo min als dat Europa nog leidend is op financieel-economisch gebied of zijn politieke wil kan opleggen aan de rest van de wereld. FIFA heeft die veranderingen al heel lang door. Want voordat Rusland en Qatar werden beloond gunde de Wereldvoetbalbond het WK al aan de snel opkomende economieën van Zuid-Afrika en Brazilië.

Dominique Moïsi, hoogleraar te Harvard, deelt de wereld in in culturen van hoop, vernedering en angst. Als de mensen vertrouwen hebben in zichzelf en de toekomst, dan voelen ze zich hoopvol gestemd. Wie achteruitgang of een minder rooskleurige toekomst verwacht wordt beheerst door angst. En mensen die zich niet gerespecteerd weten en het gevoel hebben voorbijgelopen te worden, voelen zich vernederd.

Landen als Zuid-Afrika, Brazilië, Rusland en Qatar representeren de culturen van de hoop. Het oude Europa de cultuur van de angst. Als het voetbal de nieuwe wereldorde blijft weerspiegelen kan Europa een WK voorlopig wel op zijn buik schrijven. China, bij uitstek een representant van de cultuur van de hoop, heeft zich al voorzichtig gemeld voor het WK 2026.

Afrikaanse landen worden in het boek van Moïsi niet ingedeeld bij de hoopvolle culturen. Maar misschien vergist de professor zich en wordt de kracht van een land als Congo nu weerspiegeld door de knappe prestaties van TP Mazembe. Inter, én Europa, zijn gewaarschuwd.

Advertenties