Drie cruciale maatregelen die FIFA transparant maken

Posted on 30 november 2011

0


De transparantie van FIFA dient te verbeteren. De Westerse wereld is hier al lang van overtuigd en sinds kort is dit inzicht ook doorgedrongen tot de wereldvoetbalbond zelf. Het aantal taskforces dat FIFA daarvoor in het leven heeft geroepen overstijgt inmiddels zelfs de hoeveelheid commissies binnen Ajax. Daarover kan smalend worden gedaan, maar er is wel degelijk een kentering zichtbaar. Daar waar FIFA decennia lang gesloten bleef als een oester lijkt zij nu voor het eerst buitenstaanders toe te gaan laten om inzicht te verschaffen in de eigen handel en wandel.

De belangrijkste taskforce die FIFA in het leven gaat roepen heeft de titel ‘Good Governance Committee’. Deze groep dient te gaan bestaan uit vertegenwoordigers uit de voetbalfamilie, maar ook uit deskundigen van buiten het voetbal en komt onder leiding van de Zwitser Mark Pieth. Deze hoogleraar deed ook onderzoek voor de Verenigde Naties naar de corruptie binnen het olie-voor-voedsel hulpprogramma in Irak. Het ‘Good Governance Committee’ krijgt de bevoegdheid om onderzoek te doen naar mogelijke misstanden. Daarmee lijkt FIFA zich kwetsbaar op te stellen.

Het is een belangrijke stap, op weg naar een structuur en cultuur die aansluiten bij gangbare normen over goed bestuur. Tegelijkertijd is dit ook slechts een begin. FIFA dient kritisch en met gezond wantrouwen gevolgd te blijven worden om te voorkomen dat de aangekondigde maatregelen blijven liggen op de tekentafel en wezenlijke veranderingen uitblijven.  

Aan Humberto Tan vertelde ik op BNR welke drie maatregelen cruciaal zijn om van FIFA een betrouwbare, transparante organisatie te maken.

Om het radiofragment te beluisteren, klik hier.

 

Advertenties