De winstkansen van Van Praag op een rijtje

Posted on 29 januari 2015

1


Iedereen lijkt het eens te zijn: De poging van Michael van Praag om te gaan voor het voorzitterschap van FIFA is dapper en is te prijzen. Tegelijkertijd schatten de meeste commentatoren de daadwerkelijke kansen van de Amsterdammer om als winnaar uit de bus te komen in als nihil. Toch is er winst te behalen voor Van Praag.

Mathematisch hebben de commentatoren gelijk. Op dit moment is Sepp Blatter verzekerd van een meerderheid van stemmen. De continenten Azië, Afrika en Oceanië, samen goed voor 111 van 209 stemmen, hebben verklaard vierkant achter de huidige FIFA-baas te staan. Maar, zoals Van Praag gisteren op zijn persconferentie verklaarde, je kunt als kleine ploeg achterstaan en uiteindelijk toch de wedstrijd van een grootmacht winnen.

Hoe dat zou kunnen en welke belangen spelen bij de FIFA-verkiezingen legde ik uit op BNR Nieuwsradio. Klik hier om naar het radiofragment te luisteren.

Scenario’s

Grofweg zijn er zijn vier scenario’s te bedenken waardoor de kansen van Van Praag de komende weken kunnen gaan keren. Deels heeft hij die zelf in de hand, deels is hij afhankelijk van wat er buiten hem om gaat gebeuren. RTL Nieuws vatte mijn uitleg samen. Klik hier om het artikel te lezen.

Eén aspect over de kansen van Van Praag is nog nauwelijks aan de orde gekomen, namelijk dat er ook winst mogelijk is zónder dat Van Praag FIFA-president wordt. Enkele maanden geleden schetste ik op Sportknowhow XL hoe dat kan. Klik hier om het artikel te lezen.

Advertenties