De jongens tegen de meisjes: Voetbal in Libanon

Posted on 29 juni 2016

2


Langzaam druppelen ze binnen. De jongens in t-shirts en korte broeken, de meisjes met hoofddoeken en lange rokken. Ze stappen uit busjes, afkomstig uit buitenwijken en opvangkampen in Tripoli, noordwest Libanon. De grens met Syrië is dichtbij. Sommigen zijn vluchteling uit dat land, anderen zijn Libanees of Palestijn. Ze zoeken een plekje op de stoffige tribune. Jongens bij jongens, meisjes bij meisjes.

Het gloednieuwe kunstgrasveld ruikt nog naar rubber. De tientallen oranje ballen trekken de aandacht. Net als de buitenlandse trainers die de pionnen klaar zetten. Een ervan is Aron Winter, 84-voudig Nederlands international bij de mannen, een ander is Gilanne Louwaars, net gestopt als international bij de vrouwen. De derde trainer, KNVB WorldCoaches-instructeur Piet de Jong, roept de kinderen naar het veld: De voetbal-clinic gaat beginnen. De jongens stuiven van de tribune. De meisjes blijven zitten. Pas na aansporing van medewerkers van ontwikkelingsorganisaties War Child en Right To Play, die deze clinic samen met de KNVB organiseren, lopen ze naar het veld. Enigszins beschaamd zo lijkt het. De clinic start.

De jongens dribbelen fanatiek van pion naar pion. De meisjes doen niet mee. Dan gaat trainster Gilanne Louwaars bij ze staan en begint – met handen en voeten – een gesprekje. Blijkbaar wint ze het vertrouwen, want na enkele minuten loopt het eerste meisje met haar mee naar een pion. De bal kleeft aan haar voet. ‘Jalla! Jalla!’ (‘Hup! Hup!’) – zo moedigen de anderen haar aan. Al snel dribbelt iedereen mee. De clinic sluit af met een toernooitje. De meiden vormen twee teams, net als de jongens. Ze spelen tegen elkaar. De jongens tegen de meisjes.

De jongens willen niet onder doen voor de meisjes, maar zijn duidelijk onder de indruk. Na afloop staan de spelers en speelsters door elkaar op het veld. Zingend en lachend. ‘Football unites’ staat op hun shirtjes. Ik voel me bevoorrecht als onderzoeker een kleine bijdrage te mogen leveren aan dit project. Jalla! Jalla!

Libanon2Toelichting: Onder auspiciën van Unicef voeren KNVB, Right To Play en War Child het programma Sport and Humanitarian Action (SAHA) uit in Libanon. Het doel van het programma is om kwetsbare kinderen beter te beschermen. Via voetbalprogramma’s worden kinderen vanuit verschillende gemeenschappen en met verschillende etnische, religieuze en sociaaleconomische achtergrond met elkaar in contact gebracht. In opdracht van de KNVB ontwikkel ik met Marianne Dortants  een specifieke invulling van de KNVB WorldCoachescursus, passend bij de ambities van het SAHA-programma, de lokale context bij de kernkwaliteiten van de KNVB en haar partners. Voor meer info klik hier