Hopen op ontslag

Posted on 30 mei 2018

0


Ooit zat ik op de tribune tussen hard core Engeland-supporters. Ruig volk dat ruim voor het beginsignaal al flink beschonken was. Binnen 18 minuten stond het 2-0 voor de Engelsen en ik zal nooit vergeten hoe hard en hartstochtelijk het God Save The Queen uit hun kelen klonk. Ik viel als een blok voor deze supporters en sindsdien hoop ik dat ‘Albion’ ooit weer een prijs pakt. Maar niet tijdens het komende WK. In Rusland hoop ik juist op een snelle en dramatische aftocht.

Waarom? De sportwereld heeft baat bij het ontslag van bondscoach Gareth Southgate. Aardige man, daar niet van, maar het is belangrijk dat de Engelse voetbalbond zo snel mogelijk haar voornemen om de ‘Rooney Rule’ toe te passen, uitvoert. Deze regel is niet vernoemd naar oud-spits Wayne Rooney, maar naar Dan Rooney, de voormalig eigenaar van American Football club Pittsburgh Steelers. In zijn rol als voorzitter van de diversiteitscommissie van de NFL voerde hij de regel in dat als clubs een nieuwe coach, directeur of manager zoeken, zij verplicht zijn om Black, Asian and Minority Ethnic (BAME) sollicitanten uit te nodigen voor een gesprek.

Rooney (Dan dus) achtte deze maatregel noodzakelijk, want terwijl op het veld vele NFL-sterren een BAME achtergrond hadden, zaten in de dug out en op kantoor vrijwel alleen witte mannen. Er waren clubs die 35 jaar lang zelfs geen BAME uitnodigden op een sollicitatiegesprek. In 2003 spraken de clubs af dit voortaan wel te doen, zonder zichzelf quota op te leggen bij het aannemen van kandidaten. En nu gaat de FA deze regel dus ook volgen in hun zoektocht naar een opvolger van Southgate, want zo stelt hun directeur: “The FA wants to become a more inclusive organisation where the workforce more represents the people who play football today.”

Ik snap de FA wel. De Rooney Rule is al 15 jaar een succes in Amerika. Diverse onderzoekers constateren dat de Rooney Rule een significante, positieve impact heeft op de kans dat een kandidaat uit een minderheid daadwerkelijk hoofdcoach wordt. De universiteit van Washington becijferde zelfs dat NFL-clubs met een BAME coach succesvoller zijn. Als de voortekenen niet bedriegen zou dat ook wel eens in het voetbal kunnen gelden. De vier divisies onder de Premier League werken sinds kort met de Rooney Rule en prompt promoveert Wolverhampton Wanderers met BAME manager Nuno Espirito Santo naar de Premier League.

Succes doet volgen, zeker in de sport. Zoals de FA de NFL volgt, zo zal het succesvol invoeren van de Rooney Rule op het hoogste niveau in Engeland leiden tot kopieergedrag bij andere sportorganisaties. Dat kan bepaald geen kwaad gezien de bedroevend geringe diversiteit onder coaches, bestuurders en directeuren. De Rooney Rule is een mooie vorm van “zachte” positieve actie, die beter is dan het instellen van een quotum, en zeker beter is dan niks doen.

Ik hoop dus op een groot Engels succes, maar op het WK nog even niet. God Save The Queen zingen we later wel weer.

Deze column verscheen in Sport & Strategie, editie mei 2018.

Posted in: Column, Opinie