Riskante gok

Posted on 3 september 2021

1Het is met gokken net als met wielrennen: je verliest vaker dan je wint. Toch kan het zoet van die ene overwinning het zuur van alle nederlagen makkelijk verdrijven. Zo denkt Bauke Mollema niet meer aan de twintig etappes in de afgelopen Tour waarin hij afzag en niet won, maar wel aan die ene glorieuze zege in Quillan. Datzelfde heb ik met voetbalpoules: ik weet nog als de dag van gisteren wanneer ik de poule op mijn werk won. Dat die dag in 1998 was, ik inmiddels tientallen poules heb verloren, heel wat euro’s armer ben en mijn reputatie als sportkenner voorgoed kwijt ben geraakt, doet er niet toe. 

Gokken is aantrekkelijk, wil ik maar zeggen. De markt voor kansspelen is in Nederland flink gegroeid de afgelopen jaren en de verwachting is dat die markt nog veel groter gaat worden nu er vanaf 1 oktober legaal online gegokt mag worden. De Kansspelautoriteit voorspelt een bruto spelresultaat (dat is de inzet minus de uitgekeerde prijzen) van ongeveer 800 miljoen euro in 2024. Sportweddenschappen vormen daar zo’n 30% van. En omdat de online kansspelaanbieders allemaal zo’n groot mogelijke hap uit deze steeds omvangrijkere taart willen, is hun er alles aan gelegen de naamsbekendheid te verhogen en een publiek te bereiken dat geïnteresseerd is in sport.

Geen wonder dus dat gokbedrijven en sportorganisaties het ene sponsorcontract na het andere met elkaar afsluiten. TOTO bijvoorbeeld, is partner van het Nederlands Elftal, naamgever van de TOTO KNVB Beker en sponsor van tien eredivisieclubs. Ajax en AZ gaan in zee met TOTO-concurrent Unibet, voor een zeer lucratief bedrag naar het schijnt. Andere sporten, zoals wielrennen en tennis pikken ook een graantje mee.

Het zijn welkome inkomsten die voor sportbestuurders zullen voelen zoals de overwinning in de Tour voor Mollema. Ook sportliefhebbers zullen tevreden zijn: meer inkomsten vergroten de kans  op betere prestaties van hun favorieten aanzienlijk. Tegelijkertijd brengt samenwerken met gokbedrijven risico’s met zich mee. In eerste instantie voor de samenleving in brede zin. Gokverslaving is een naar fenomeen dat mensen naar de financiële afgrond kan brengen. Daar wil de sport uiteraard niet mee worden geassocieerd. Daarnaast is er ook een direct verband tussen gokken en matchfixing – een treurig verschijnsel dat de sport zelf naar de afgrond kan brengen.

Gelukkig is de nieuwe wet Kansspelen op Afstand er juist op gericht om gokkers online beter te beschermen tegen gokverslaving. Legale gokbedrijven hebben preventieprogramma’s om de negatieve effecten tegen te gaan, in tegenstelling tot de illegale goksites. Clubs en bonden kunnen actief aan dergelijke programma’s bijdragen door hun achterban op de gevaren van kansspelen te wijzen. Ook kunnen zij hun eigen spelers proberen weerbaarder te maken voor de verlokkingen van matchfixing.

Toch blijft het opletten. De euforie van de financiële winst op korte termijn kan het zicht op negatieve effecten op de langere termijn danig vertroebelen. Zoals mij gebeurde sinds mijn poule-overwinning in 1998. Het is zaak de totale winst-verlies rekening goed in het oog te houden. Zo niet, dan is samenwerken met kansspelbedrijven weliswaar aantrekkelijk, maar ook een riskante gok.

Deze column verscheen in vakblad Sport & Strategie, editie september 2021.